ПАНДЕМИЈАТА НА КОРОНАВИРУСОТ МУ ДОНЕЛА НА „НЕТФЛИКС“ 26 МИЛИОНИ НОВИ ПРЕТПЛАТНИЦИ

Њујорк, (Би-Би-Си)
A Netflix Inc. logo sits on the online television streaming company's exhibition area at the Gamescom gaming industry event in Cologne, Germany, on Tuesday, Aug. 20, 2019. Gamescom is the world's largest gaming convention and runs from August 20 to 24. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

„Нетфликс“ забележа драматичен пораст на бројот на нови претплатници во пандемијата на коронавирусот, но очекува ова да забави во наредниот период.

Стриминг гигантот додал повеќе од десет милиони нови претплатници во изминатите три месеци, со што вкупната бројка за оваа година порасна на 26 милиони. За споредба, „Нетфликс“ во целата 2019 година добил 28 милиони нови претплатници.

„Порастот сега забавува затоа што корисниците излегуваат од почетниот шок од коронавирусот и социјалните ограничувања. Сепак, пандемијата покажа дека ‘Нетфликс‘ е неопходен дел од животот на корисниците“, соопшти компанијата.

Приходите на „Нетфликс“ се зголемиле за речиси 25%, на 6,1 милијарда долари, а профитот по квартал пораснал на 720 милиони долари, додека лани тоа изнесувало 271 милион.