ФИРМА ОД ЊУЈОРК ГО КРЕНА 3-Д ПЕЧАТЕЊЕТО НА ПОВИСОКО НИВО ОТКАКО ИЗГРАДИ КУЌА ЗА ОСУМ ДЕНА

Њујорк, (Ројтерс)

Повеќето куќи се градат блок по блок, цигла по цигла, но куќа во Калвертон, Њујорк, беше конструирана скен по скен, со користење на огромен 3-Д печатар.

Куќата е дело на градежната фирма „SQ4D“, која сакаше да им покаже на јавноста и индустријата што сѐ е можно и сега е ставена на продажба за 299.000 долари. Со прилепена гаража, куќата има вкупна површина од 130 квадратни метри. Сите делови, дури и темелите, се направени со 3-Д печатар.

„Ние ѝ даваме инструкции на машината да оди наоколу и да го следи вашиот нацрт. Ние константно градиме“, вели директорот на операциите во „SQ4D“, Кирк Андерсен.

Тој и неговите колеги морале да дизајнираат и изградат сопствен печатар за да можат да направат куќа.

„Ја земавме идејата од класичен пластичен 3-Д печатар и сакавме да го направиме поголем и да плука бетон“, вели Андерсен.

Според него, потребни се 48 часа за да се отпечатат ѕидовите, а осум дена за целата куќа.

„Ова е значително побрзо и 30% поевтино од градење куќа со стандардни методи, кога работниците сѐ прават рачно. Ние можеме да исфрлуваме бетон многу побрзо одошто тие редат цигли“, тврди Андерсен.