ИТАЛИЈАНСКИ АРХИТЕКТ САКА ДА ГРАДИ ПАМЕТЕН ГРАД СО 7,5 МИЛИОНИ РАСТЕНИЈА ВО МЕКСИКО

Канкун, (Дезин)

Италијанскиот архитект Стефано Боери го претстави планот за изградба на паметен град со шума во Мексико. Дизајнот се оценува како пионерски во време кога е алармантна состојбата со климатските промени.

Smart Forest City Cancun е предвиден да се гради на простор од 557 хектари во близина на мексиканскиот град Канкун. Архитектот вели дека ќе има 7,5 милиони растенија, вклучувајќи различни дрвја, уредени грмушки и цвеќиња.

Фото: Стефано Боери архитектс

„Смарт сити Канкун ќе биде ботаничка градина, современ град базиран на историјата на Маите и во врска со природниот и светиот свет. Исто така, овој град ќе апсорбира 116.000 тони јаглероден диоксид годишно“, вели Боери.

Би имал 130.000 жители, кои би имале задачи на градинари на растенијата.

Фото: Стефано Боери архитектс

Боери им го претстави планот на властите во март и сѐ уште чека одговор.