НАЈДОБРОТО ОД ВЕЛОСИПЕДСКАТА АРХИТЕКТУРА НА БИЕНАЛЕТО ВО АМСТЕРДАМ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Амстердам, (Гардијан)

Петнаесет проекти од девет држави се селектирани за второто Биенале на велосипедска архитектура, што вчера беше отворено во Амстердам. Целта на оваа манифестација е да ги претстави најсовремените функционални дизајнерски решенија за унапредување на велосипедскиот сообраќај и за трансформирање на заедници.

Велосипедизмот е многу повеќе од сообраќајна солуција, тој има и голема моќ да трансформира градови и населби. Сакаме ова биенале да биде инспирација“, вели извршната директорка на Биеналето, Мауд де Фрис.

Ова се некои од избраните проекти.

ШЈИЈАМЕН, КИНА

ЛИМБУРГ, БЕЛГИЈА

ОКЛЕНД, НОВ ЗЕЛАНД

ЛИМБУРГ, БЕЛГИЈА

КЕЛН, ГЕРМАНИЈА

ПУРМЕРЕНД, ХОЛАНДИЈА