НЕ ОДИ „НУТЕЛА“ ИЛИ „ОРЕО“ ВО СЛАДОЛЕД, ТАЈНАТА Е ВО ЕДНОСТАВНОСТА, ВЕЛИ ИТАЛИЈАНСКИОТ „КРАЛ НА СЛАДОЛЕДОТ“

Рим, (ДПА)

Ако поминете покрај продавницата за сладодед на Јуџинио Мороне во Малатеста, нема да забележите голема разлика од останатите 20.000 италијански слаткарници.

Но, „Каноло сицилијано“ е дом на најдобриот сладолед на светот, според листата која во февруари беше објавена од Фестивалот за сладолед, асоцијацијата која слично на Мишелин ги оценува произведувачите на сладоледи.

„Едноставноста е она што мојот сладолед го прави специјален“, вели Мороне за ДПА, објаснувајќи дека користи локални и сезонски продукти и дека избегнува состојки од масовно производство.

Мороне ги следи сезоните, па на пример сладолед од јагода нуди само во мај и јуни

„Добар сладолед нема многу состојки, само млеко, крем, шеќер, жолчка од јајце, ф’стак, лешник или, пак, свежо овошје ако правите шербет. Толку е едноставно, не треба да има никакви адитиви или вештачки бои“, вели 35-годишниот сопственик.

Мороне ги следи сезоните, па сладолед од јагода нуди само во мај и јуни, никако во јануари, од диња само во лето, а сладолед од костен има само наесен. Во неговата понуда секако има и неколку евергрини, како чоколадо, лешник или страчатела. Советува дека ако се користи многу вода, сладоледот побрзо замрзнува и станува поцврст.

За оние кои повеќе сакаат да јадат отколку да прават сладолед, Мороне има неколку совети: прочитајте го составот, не бирајте многу вкусови, бидете подготвени да платите повеќе и држете се до традицијата.

„Без ‘нутела’ или ‘орео’, ве молам“.