НОВАТА НАЈВИСОКА ЗГРАДА ВО ПЕКИНГ ИМА ИЗГЛЕД НА ДРЕВЕН ВИНСКИ САД

Пекинг, (Дезин)

528 метри високата кула „ЦИТИЦ“, дизајнирана од американското студио „Кон Педерсен Фокс“, е новата највисока зграда во Пекинг, а четврта по висина во Кина и осма на светот.

Зградата од 109 спратови се наоѓа во централната деловна област на Пекинг, станувајќи нејзино ново обележје. Таа ќе биде ново седиште на групацијата „ЦИТИЦ“ и на истоимената банка. 

Според студиото, обликот на зградата е заснован на зун, тип бронзен или керамички церемонијален вински сад, што првпат почнал да се изработува во бронзеното доба. Оставајќи впечаток на затегната половина, спратовите се широки меѓу 54 и 78 метри.

Кон Педерсен Фокс“ сега има дизајнирано четири од десетте највисоки згради на светот.