СИЕТЛ ДОБИ ЗГРАДА ВО ФОРМА НА КУП СПИСАНИЈА

Сиетл, (Дезин)

Во центарот на Сиетл е изградена станбената зграда „Скајглас“ (Skyglass) со 33 спрата, која има форма на куп списанија.

Кулата е висока 102 метра, се наоѓа источно од „Спејс нидл“ (Space Needle) и содржи апартмани и продавници на долните катови.

Фото: Дезин

Застаклената кула има четири фасади на аголни рамнини, што се издига од правоаголна основа обложена со тули. Зад дизајнот стои студиото „Хјуит“ и архитектите Џулија Нагил и Шон Лудвиксен.

„Сите катови се идентични. Ова не е хармоника. Тие само се поместуваат по дијагонална траекторија, така што ништо не се менува, освен нејзината позиција во однос на столбовите“, рече Нагил.

(Фото: Дезин)