СТУДИОТО НА ЗАХА ХАДИД ЌЕ ЈА ГРАДИ „НАЈЗЕЛЕНАТА ЗГРАДА“ ВО ШАНГАЈ

Шангај, (Дезин)

Архитектонското студио на Заха Хадид го претстави дизајнот за зградата Шангај кампус во Кина, која ќе користи технологија за обвновлива енергија и рециклирани материјали.
Станува збор за зграда на кинеската компанија за обновлива енергија Си-И-Си-Пи, која ќе се гради во северно-источен Шангај, покрај реката Хуангпу. Објектот има форма на три меѓусебно испреплетени кули, делови за рекреација како и урбан парк.

Дизајнот го разви директорот на студиото на славната архитекта која почина во 2016, Патрик Шумахер.

„Новата зграда на Си-И-Си-Пи е дизајнирана да биде најзелената зграда во градот, со одржливост вградена во секој аспект на нејзиниот дизајн и конструкција“, вели тој.

Tоплинската маса и надворешното засенчување ќе се користат за затоплување и ладење во тандем со системи за обновување на отпадот. Термичкото складирање на мраз ќе произведува мраз во текот на ноќта, а потоа ќе се користи за климатизација следниот ден и со ќе се влијае на намалување на побарувачката на енергија за време на дневните часови. Дождовницата ќе се искористи за наводнување на зелените површини и уредување на земјиштето низ целиот простор од 218 илјади квадратни метри.