ВО ШАНГАЈ СЕ ОТВОРИ ТЕМАТСКИОТ ПАРК „ШАНГАЈ ДИЗНИ“, ЗА ТУРИСТИТЕ ПАК ДА СЕ ВРАТАТ ВО КИНА ПО ПАНДЕМИЈАТА

Шангај, (Ројтерс)

Во Шангај се отвори тематскиот парк „Шангај Дизјни“ на тема „Зоотопија“ со цел да се промовираат патувањата во Кина по пандемијата.

„Зоотопија“, кој излезе во кинеските кина во 2016 година, останува еден од увезените анимирани филмови со најголема заработувачка што некогаш биле објавени во земјата.

„Мислам дека она што го видовте во текот на минатата година е дека луѓето излегуваат и повторно го живеат животот“, рече Џо Шот, претседател и генерален менаџер во „Шангај Дизни“ атракцијата.

Во својата заработка во четвртиот квартал минатиот месец, Волт Дизни забележа поголема посетеност во парковите во Шангај и Хонг Конг како еден од факторите кои поттикнуваат раст од 31%. „Шангај Дизни ресорт“ е заедничко вложување во кое кинеската државна компанија „Шенди Груп“ има 57% од акциите.

 

Фото: Ројтерс