„СМАРТ“ Е ПРВИОТ АВТОБРЕНД КОЈ ЦЕЛОСНО ПРЕМИНУВА НА ЕЛЕКТРИЧЕН ПОГОН

Франкфурт, (Енгаџет)

„Дајмлер“ објави дека „Смарт“ станува првиот автобренд на светот кој во својата понуда ќе има само електрични модели. Таа се состои од само два модела, „форту“ и „форфор“, но тие сега целосно ќе ги отфрлат бензинските и дизелските мотори.

На претстојниот Автосаем во Франкфурт малиот градски автомобил ќе се претстави со подобрен дизајн и со зголемен домет. Двата модела добиваат електричен мотор од 80 коњски сили, при што со едно полнење ќе можат да поминат околу 160 километри, што е значителен напредок во споредба со 91 километар на „форту електрик драјв“. Ова се сосема солидни бројки за урбани услови на возење, на што се додава и тоа дека за полнење до 80% ќе бидат потребни само 40 минути.

Максималната брзина изнесува околу 130 километри на час.

„Дајмлер“ не објави кога новиот „смарт“ ќе се појави на пазарот, ниту колкава ќе му биде цената.