МОДНИОТ ВИКЕНД СКОПЈЕ ПОЧНА СО РЕВИЈА КОЈА ЈА СЛАВИ СТАРОШПАНСКАТА КЕРАМИКА (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Со уникатната модна ревија и презентација „Дијалози“, која ја организираше Амбасадата на Шпанија, почна 28. Моден викенд Скопје, кој се одржува до утре (30 март) во деловниот дел од трговскиот центар „Ист гејт“.

Настанот почна со модната ревија „Дијалози“, која ја организираше Амбасадата на Шпанија (Фото: Ѓ. Личовски)

Ревијата беше спој на мода и занаетчиство, инспирирана од керамиката Талавера де ла Реина и жителите на овој град во Шпанија.

Од колекцијата „Криус“ на сестрите Едита и Блерина Деда (Фото: Ѓ. Личовски)

На неа соработуваа македонските модни дизајнери Роберт Ивановски и Магдалена Таневска и грнчарите Анета Попова, Слободан Столески, Христина Крстеска и Татјана и Борче Богоевски, кои прикажаа интересни предмети од керамика.

Од колекцијата „Криус“ (Фото: Ѓ. Личовски)

Првата вечер на Моден викенд Скопје продолжи со изложба на Друштвoто на ликовни уметници.

Од ревијата на Радмила Георгиева (Фото: Ѓ. Личовски)

Се одржаа уште две ревии за кои имаше доста интерес кај публиката: на Радмила Георгиева и „Криус“ и на Магдалена Таневска, „Инт груп“ и „Naash.X“.

М. ЏАРОВСКА