ПРСТЕН СО 12.638 ДИЈАМАНТИ ПОСТАВИ НОВ ГИНИСОВ РЕКОРД

Њу Делхи, (Си-Ен-Ен)

Прстен со 12.638 дијаманти влезе во Гинисова книга на рекорди.

Со дизајн што потсетува на расцветан цвет, негов автор е Индиецот Харшит Бансал, основачот на компанијата „Ренани џуелс“.

Прстенот наречен „Мариголд“ или „Прстен на просперитет“ содржи илјадници природни дијаманти од 38 карати и неговата тежина изнесува околу 165 грама. Бансал вели дека нема намера да го продава прстенот во блиска иднина.

За нас, тој е прашање на гордост. Тој нема цена“, изјави Бансал.

Претходниот рекорд го држеше прстен со 7.801 дијамант, изработен од индиската компанија „Халмарк џуелерс“.