ПРВА ИЗЛОЖБА НА СКУЛПТУРИ ОД МОДНИОТ КРЕАТОР КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД

Париз, (Вог)

Модната легенда Карл Лагерфелд, кралот на монохроматскиот израз, ја пренесува неговата естетика на мебелот, со прва изложба на скулптури, отворена во Столарската работилница-галерија во Париз. Изложбата содржи украсни маси, маси, лампи, огледала и фонтани.

Изложбата е насловена „Архитектури“

„Парчињата го одразуваат духот на Карл Лагерфелд, неговите сила, елеганција и култура, комбинирани со страст. Оваа колекција ќе остане како уметнички тестамент на еден од највлијателните креативни умови на денешнината“, изјави Џулиен Ломбрел, коосновач на Галеријата.

Изложбата насловена „Архитектури“ е елегантна мешавина на европскиот дизајн од 18. век со модернизмот, минимализмот, антиката и со апстрактната уметност.

„Познавањата на Карл за декоративната уметност и за историјата на уметност, неговата љубов кон рачната изработка, како и неговото напреднато размислување ги прават овие дела во исто време безвремени и современи“, вели архитектот Алин Асмар д’Аман.