„ДЕНОВИ НА ЕВРОПСКО СКОПЈЕ“ ПО ВТОРПАТ ВО ЧЕСТ НА 13 НОЕМВРИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Од петок до 20 ноември, по вторпат ќе се одржува манифестацијата „Денови на европско Скопје”, што Дирекцијата за култура и уметност-Скопје ја организира во чест на 13 Ноември – Денот на ослободувањето на градот.

Настанот ќе се отвори во Културно-информативниот центар со изложбата „Дрезден: Лица/Простор/Време” на фотографите Иван Блажев, Александар Кондев и Матијас Шуман. Куратор на проектот е Владимир Јанчевски.

За време на „Деновите“ ќе се одржи и промоција на книгата „Од летописот на творците за роднокраното Скопје“ од Тамара Арсовска, која се издава постхумно, како и работилница на тема „Магијата на портретно овековечени“. Предавач на работилницата ќе биде фотографот Љупчо Илиевски, а ќе учествуваат учениците од Средното уметничко училиште „Лазар Личеноски“.

„Оваа година решивме да бидеме малку поедукативни и да направиме изложба за портрет, бидејќи човекот отсекогаш сакал да се види, да се слика и да се фотографира. Селфи со мобилен телефон сега е многу актуелно, па сакаме да го прикажеме портретот од една посебна страна, затоа што тој бара знаења од многу области“, вели Илиевски.