ДЛУМ ЈА ОТВОРА ИЗЛОЖБАТА „СОВРЕМЕНА СКУЛПТУРА“ СО ДЕЛА ОД 19 АВТОРИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Групната изложба „Современа скулптура“ на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) ќе се отвори вечерва во 20 часот во уметничкиот центар „Арт хаб“ во ГТЦ.

Уметниците истражуваат и експериментираат низ формата и изразот, а при изработката на делата се користени разни материјали, како бронза, алуминиум, жица, мермер, дрво, бетон, пластика, текстил и готови и рециклирани предмети“, велат од ДЛУМ.

Поставката ја сочинуваат 22 дела од 19 автори: Гордана Петрова, Димитар Филиповски, Нела Јанковска, Стефан Јакимовски, Слободан Милошески, Стефан Анчевски, Озбет Ајваз, Марјана Костојчиновска Узунчева, Златко Бојковски, Анѓел Димовски-Чауш, Тања Миљоска, Душан Ѓоргиевски, Ненад Тонкин, Синиша Новески, Сашо Саздовски, Маја Танева, Никола Смилков и Боро Новаковски, а во чест на наградата ,,Боро Митриќески” поставено е и едно негово дело.

Секоја година семејството Митриќески доделува награда за најдобра скулптура, чиј добитник ќе биде соопштен на отворањето на изложбата, која ќе може да се погледне до 1 април.