ДРАМСКИ ТЕАТАР СО „СТРАНЦИ“ НА ФЕСТИВАЛ ВО ПОДГОРИЦА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Драмски театар со претставата „Странци“ во режија на Нела Витошевиќ денес учествува на Меѓународниот фестивал – РУТА (Регионална унија на театри) во Подгорица.

„Фестивалот има за цел поврзување на шест репрезентативни куќи од поранешниот сојуз во естетска, репертоарска, но и организациона смисла“, велат од Драмски.

РУТА е составена од: МГЛ Љубљана, Словенија, Театарот Улисис, Загреб, Хрватска, Камерен театар 55, Сараево, БиХ, Градски театар Подгорица, Црна Гора, Драмски театар Скопје и Белградско драмско позориште, Србија.

Во „Странци“ играат : Игор Ангелов, Ирена Ристиќ, Биљана Драгиќевиќ-Пројковска, Зоран Љутков, Сања Арсовска, Филип Трајковиќ и Предраг Павловски. Драматург на претставата е Викторија Рангелова-Петровска, сценограф Костантин Трпеноски, костимограф Роза Трајческа – Ристовска, а музиката е на композиторот Огнен Анастасовски.