И СТАТУИТЕ НИЗ СВЕТОТ СЕ МАСКИРААТ СРЕДЕ ГЛОБАЛНАТА ПАНДЕМИЈА (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Лондон, (Гардијан)

Заштитната маска стана симбол на борбата против коронавирусот, што за нешто повеќе од три месеци се прошири низ цел свет, парализирајќи ги сите сфери од животот.

Медицинската важност на маските особено дојде до израз во оваа глобална пандемија, но и нивната симболичка вредност.

Санкт Петербург (Фото: ТАСС)

Среде кризата со каква што светот не се соочил од Втората светска војна, статуи од Буенос Аирес до Мелбурн се декорираат со заштитни маски.

Канзас Сити (Фото: АП)
Статуа на Антонио Страдивари во Кремона (Фото: ЕПА)
Астор Пјацола во Буенос Аирес (Фото: Гети)
Анимираниот лик Титеф во Каруж, Швајцарија (Фото: Гети)
Рокерот Фил Лајнот во Даблин (Фото: Гети)
Кралицата Викторија во Манчестер (Фото: Гети)
Единбург (Фото: Гети)
Брисел (Фото: Гети)
Енсинтас, Калифорнија (Фото: Ројтерс)