ИТАЛИЈАНСКИОТ АМБАСАДОР СИЛВЕСТРИ ЈА ПРОМОВИРАШЕ СВОЈАТА КНИГА ЗА СТРИПОТ НА ПАТУВАЧКАТА ИЗЛОЖБА ВО ВЕЛЕС

Велес, (СМАРТ СДК.МК)
KODAK Digital Still Camera

Со мултимедијалната патувачка изложба во Ликовниот салон во Велес завршува проектот CAN for Balkans, финансиран од ЕУ. Стрип уметноста ги поврза цртачите од Белгија, Романија, Србија, Албанија и Македонија, кои во Велес ја имаа завршната презентација на нивните трудови. Патувачката изложба тргна од Брашов (Романија), па преку Брисел и Тирана стигна до Велес.

Проектот ги поврза цртачите од Белгија, Романија, Србија, Албанија и Македонија (Фото: СМАРТ СДК.МК)

Изложбата е резултат на повеќегодишните истражувања за историјата на стрипот на Балканот и на неа се изложени најрепрезентативните стрипови на романски, српски, албански и македонски автори. Ќе може да се види до 27 март.

Настанот е во организација на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес, кој е партнер во проектот CAN for Balkans, во чии рамки италијанскиот амбасадор во земјава Андреа Силвестри ја промовираше неговата книга „Стрипот и моќта: Хероите како геополитичка алатка“.

„Во минатото, но и денес можеме да сретнеме стрип херои. Има јунаци со моќ зад обичниот изглед кои имаат влијание. Овој проект е добар за да ги разоткрие стереотипите“, кажа Силвестри.
П. ПЕЧКОВ