ИЗЛОЖБА ЗА 90 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ИВАН ВЕЛКОВ ВО ЧИФТЕ АМАМ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Во Чифте амам денеска се отвора јубилејната изложба „Иван Велков, 90 години од раѓањето“, на која ќе бидат претставени 90-ина дела од сите творечки фази на Велков. Авторки на изложбата се вишите кустоси Маја Чанкуловска-Михајловска и Маја Неделкоска-Брзанова.

Велков (1930-2008) спаѓа во рангот на еминентните македонски сликари, воедно и универзитетски професор, кој одигра особено значајна улога во развојот на македонското сликарство во 1960-ите.

„Дијагонала на изгревот“, масло на платно, 1971 (Фото: НГСМ)

„Велков, без двоумење, се вбројува меѓу најзначајните македонски автори, кој со своето творештво внесе сопствени иновации, но и дел од движењата од светската ликовна сцена кај нас. Невозможно е да се дефинира неговото комплексно творештво преку неколку стилски одредници и во само една-две реченици. Ќе истакнеме дека Велков се издвојува и е забележан во историјата на македонската ликовна сцена како автор на препознатливи дела со експресионистичка, кубистичко-конструктивистичка, геометриска и лирска апстракција, а одигра особено значајна улога во развојот на македонското сликарство во 1960-ите“, велат кустосите.