МСУ ГИ ИЗЛОЖУВА ДЕЛАТА ОД ГРАФИЧКАТА КОЛЕКЦИЈА

Скопје, (СМАРТ.СДК.МК)

Вечерва во 20 часот во Музејот на современа уметност (МСУ) ќе се отвори изложба со дела од графичката колекција на Музејот.

Графичката колекција на МСУ e најдоминантен сегмент во збирката на Музејот со над 2.000 отпечатоци изработени во различни графички техники. Поголем дел од графиките припаѓаат на меѓународната збирка на Музејот што е прогласена за културно наследство од особено значење.

„Изложбата ги опфаќа разновидните истражувања на уметниците и нивните индивидуални стремежи преку графичкиот ликовен израз, како и развојот на графичката уметност, преку делата на авторите кои ја одбележале историјата на ликовната сцена во 20-от век, како: Ханс Хартунг, Виктор Вазарели, Андре Масон, Бернард Бифе, Ники Де Санфал, Георг Базелиц, Зоран Мушич, Џаспер Џонс, Сол ЛеВит“, вели кураторот на изложбата Благоја Варошанец.