ОПЕРСКИ СОЛИСТИ НА МОБ ГОСТУВААТ ВО ВЕЛЕС ЗА ПРВПАТ ПО 13 ГОДИНИ

Велес, (СМАРТ СДК.МК)

Вечерва од 19.30 часот, во Велешки театар ќе се одржи Гала новогодишен концерт со оперски солисти од Македонската опера и балет (МОБ). Операта последен пат гостувала во Велес во 2005 година.

На сцената ќе има 70 уметници од МОБ, од кои седум првенци на Операта и 53 членови на оркестарот. Ќе настапат Весна Ѓиноска-Илкова, Славица Петровска-Галиќ, Зоран Сотиров, Ристе Велков, Ана Ројдева-Талевска, Наде Талевска и Ѓорѓи Цуцковски. Ќе диригира Иван Еминовиќ.

Тие за велешката публика, самостојно и во дует, ќе изведат арии од најпопуларните светски оперски дела: „Кармен“ од Жорж Бизе, „Риголето“ и „Травијата“ од Џузепе Верди, „Мадам Батерфлај“ и „Турандот“ од Џакомо Пучини, „Севилскиот бербер“ од Џоакино Росини, „Ромео и Јулија“ од Шарл Гуно и „Хофманови приказни“ од Жак Офенбах.

Влезот е бесплатен.

П. ПЕЧКОВ