ОТПОРОТ ЌЕ БИДЕ ТЕМАТА НА СЕДМИОТ ФЕСТИВАЛ НА КРИТИЧКА КУЛТУРА КРИК

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

„Во постојан отпор“ ќе биде темата на седмото издание на фестивалот на критичка култура КРИК, што се отвора денеска и ќе трае до 1 јули. Во организација на „Контрапункт“, фестивалот ќе се одржува на повеќе локации низ Скопје, а првата содржина од јавната програма е предавањето на канадскиот професор Нејтан Браун во Чифте амам насловено „За жал, кутриот Јорик!“ и „Постоењето на духот е коска“.

„Седмото издание на КРИК го насловивме ‘Во постојан отпор‘, истражувајќи ги и промислувајќи ги критичките и автономните стратегии на отпор низ лепеза на уметнички, мисловни, разговорни и теориски формати. Стратегиите на заеднички и индивидуален отпор ни се чинат исклучително важни во времињата кои непрекинато ни приредуваат нови предизвици“, велат програмските уредници Искра Гешоска и Артан Садику.

В четврток во Сули ан ќе се одржи концептуален, перформативен дијалог насловен „Гозба или за љубовта”, а меѓу содржините е и инсталацијата „Сенката на занаетите – Скопје“ на Билал Јилмаз во КСП „Центар-Јадро“.