ПО СКОПЈЕ, ИЗЛОЖБАТА НА ЗИМСКИОТ САЛОН НА ДЛУМ НА 22 МАРТ СЕ ОТВОРА ВО ШТИП

Штип, (СМАРТ.СДК.МК)

На 22 март во 13 часот во Уметничката галерија Безистен во Штип ќе се отвори изложбата на Зимскиот салон на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ), на тема „Интимност и интерконекција“. Изложбата претходно беше отворена во Скопје, а поставката во Чифте амам траеше од 22 февруари до 10 март.

„Учеството и интересот на уметниците членови на ДЛУМ за Зимскиот салон отсекогаш биле големи и предизвикувачки. Пристапот при селекцијата на делата од страна на кураторите оваа биенална изложба ја прави сè поатрактивна од ликовен аспект. Експериментирајќи со сите медиуми на изразување, Зимскиот салон е значаен токму поради тенденцијата, како на кураторите така и на уметниците учесници, да креираат современи и концептуални ликовни формати. Годинашната кураторка Оксана Карповец од Украина, која денес живее и работи во Париз, Република Франција, на македонските уметници членови на ДЛУМ им предложи многу актуелна и провокативна тема која во себе содржи повеќе нивоа на конципирање со многуслојни асоцијации“, вели претседателката на ДЛУМ Јана Манева-Чупоска.
Уметницата Тања Балаќ ја доби Гран-при наградата на Зимскиот салон. Балаќ е наградена за видеото „Следна генерација“( Next Generation). Наградата е престој во ателјето на „Сите дез арт“ во Париз, што ја овозможува Министерството за култура.

Фото: Од отворањето на изложбата во Чифте амам (ДЛУМ)