ВО САД СНИМЕН РЕДОК БЕЛ БИЗОН, ЗА ДОМОРОДНИТЕ ПЛЕМИЊА ТОЈ ЗНАЧИ ПРОРОШТВО

САД, (Би-Би-Си)

Појавата на исклучително редок бел бизон, кој беше снимен во националниот парк Јелоустоун, предизвика возбуда кај домородните племиња во САД, кои го сфаќаат ова како религиозно пророштво кое носи големи промени.

Според современи извештаи, ова е првиот бел бизон роден во последното диво стадо во САД. Другите бели бизони во изминатите децении биле родени во заробеништво, од родители кои содржеле ДНК од домашни крави.

Раѓањето на бел бизон е свет настан за многу индијански племиња, вклучувајќи го Лакота, чија легенда раскажува за убава жена која се појавила и им донела подароци на луѓето. Таа им рекла дека ќе се врати за да ја врати хармонијата во проблематичниот свет, а потоа се тркалала на земја четири пати, менувајќи ја бојата секој пат, пред да стане бел бизон. Белите бизони затоа се сфаќаат како знак дека молитвите се слушнати и дека промените доаѓаат.

Жена бел бизон претставува централно пророштво во теологијата на многу американски племиња и нејзината приказна често се споредува со онаа на Исус Христос.

„Секој пат кога ќе се појави бел бизон го имате тоа пророштво дека ќе се случи нешто добро или лошо. Но, знаеме дека ќе биде големо и значајно“, вели Сајмон Ноја-Смит, писател кој потекнува од племето Лакота.