ПРЕМИЕРА НА ПРЕТСТАВАТА „ОРЕСТИЈА“ ВЕЧЕРВА НА ФЕСТИВАЛОТ „СТОБИ“, ЈА ПОДГОТВУВАА ЧЕТВОРИЦА РЕЖИСЕРИ

Велес, (СМАРТ СДК.МК)

Вечерва во 21 часот, со премиерата на тричасовната претстава „Орестија“ започнува фестивалот на античка драма „Стоби“, копродукција на Велешки театар и Националната опера и балет. „Орестија“ на Есхил првпат се поставува во земјава, а претставата ја подготвуваа четворица режисери (Александар Ивановски, Ненад Витанов, Софија Ристевска-Петрушева и Дејан Дамјановски), две кореографки (Олга Панго и Саша Евтимова) и тројца композитори (Калиопи Букле, Енес Беговски и Сашко Костов).

„Претставата е изградена од четири претстави, оригиналните три трагедии, кои ја чинат трилогијата и сатирската игра, која била изгубена. За потребите на оваа продукција е реконструирана. Ја обновивме според нацртите кои ги имавме и таа ги поврзува трите трагедии во една целина“, кажа Сашо Димоски, директорот на Велешки театар.

Во претставата учествуваат дел од хорот и дел од балетскиот ансамбл на НОБ, како и дел од актерите на Велешки театар.

„Се вклучивме во проектот, иако драмата не ни е основната форма на изразување. Решивме да влеземе во експеримент и заедно со Велешки театар да создадеме маркантно уметничко дело“, кажа Евица Тасеска-Каранфилова, програмска директорка на НОБ.

„Орестија“ ќе се одигра во локалитетот Стоби на просторот на Теодосијанската палата, со присуство на 200 гледачи. Амфитеатарот и оваа година се реконструира, па заради безбедноста на гледачите, пронајден е алтернативен простор за да биде изведена.

П. ПЕЧКОВ