СРБИЈА ЈА НОМИНИРАШЕ СВОЈАТА СЛИВОВА РАКИЈА ЗА ЛИСТАТА НА УНЕСКО

Белград, (Н1)

Министерството за култура на Србија ја номинираше традиционалната српска сливова ракија (шљивовица) за репрезентативната листа на нематеријално културно наследство на УНЕСКО.

Веќе ја предадовме кандидатурата. Откако српско коло успеа да влезе на листата на УНЕСКО, се надевам дека следната година ќе биде примена и шљивовица“, изјави министерката за култура Маја Гојковиќ.

Таа би се запишала на листата како елемент на општествена пракса и знаење во врска со подготовката и употребата на традиционален пијалак од слива.

Сливова ракија произведена во Србија дури во 2016 година доби сертификат за географско потекло од Европска Унија и оттогаш го носи заштитеното име „Српска шљивовица“. Во Србија, 70% од собраните сливи завршуваат во производството на ракија.