УТРЕ ПО 32. ПАТ ЌЕ СЕ ОДРЖИ ДЕТСКИОТ ФЕСТИВАЛ „ОРО БЕЗ ГРАНИЦИ“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

По 32. пат ќе се одржи меѓународниот детски фолклорен фестивал „Оро без граници“. Фестивалот кој претставува симбол на пријателствoто помеѓу децата е во организација на Детскиот културен центар „Карпош“, а главен покровител е Град Скопје.

Централниот настан ќе биде утре на Школката во Градски парк, со почеток во 19 часот.

„Еден од главните и најсимболични моменти на фестивалот е дефилето на учесниците, каде што се формира големо оро, оро кое не познава граници, кое е симбол на пријателството помеѓу децата. ‘Оро без граници‘ е празник на градот, кој широко ги отвора вратите на Европа и светот и е амбасадор на културата. Фестивалот придонесува за зачувување и презентирање на традицијата и културата и ги промовира знаменитостите по кои е препознатливо Скопје“, вели директорката на фестивалот Билјана Лалчевска-Серафимовска.

Фестивалот „Оро без граници“ своите почетоци ги бележи во 1991 година.