УТРЕ ВО КИНОТЕКАТА ПРОМОЦИЈА НА АВТОБИОГРАФИЈАТА НА РЕЖИСЕРОТ ЛУИС БУЊУЕЛ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК.)

Автобиографијата на големиот шпански режисер Луис Буњуел, насловена „Мојот последен здив“, ќе биде промовирана утре во 12 часот во Кинотеката на Македонија.

„Книгата е напишана пред самиот крај на неговиот живот, во Мексико, со помош на францускиот писател и сценарист Жан-Клод Кариер, негов постојан соработник. Поделена на дваесетина хронолошки подредени поглавја, таа првпат е објавена на француски јазик во Париз во 1982, нецела година пред смртта на Буњуел“, пишува д-р Атанас Чупоски во предговорот на македонското издание.

Меѓу промоторите на книгата ќе биде и историчарот на уметноста и заменик-амбасадор во шпанската амбасада во Скопје, Ернесто Ередеро дел Кампо.

Уредник на изданието е директорот на Кинотеката, Владимир Љ. Ангелов, а преводот од англиски јазик го направи Марија Цветковска.