ШПАНСКО УЧИЛИШТЕ ГИ ПРЕСЕЛИ УЧИЛНИЦИТЕ НА ПЛАЖА

Мадрид, (Ројтерс)

Училиште во шпанскиот регион Мурсија комбинира чист воздух со нов начин на учење, така што ги пресели училниците на плажа, откако веќе една година децата учат онлајн или со физичко присуство со дистанца. Учениците носат маска и надвор, некои се боси на песокот, а материјалот го совладуваат од подвижна табла.

„Безбедно е, децата навистина се забавуваат. Не го забораваат тоа што ќе го научат овде“, вели наставникот по англиски јазик Хуан Франсиско Мартинес.

Овие часови се дел од поголем проект насловен „Свеж воздух“, чија цел е подобрување на здравјето на децата за време на ковид пандемијата и почесто да го поминуваат времето на отворено. Осум класови земаат учество во 20-минутни предавања, а децата на возраст од три до 12 години цело време остануваат во рамките на своја група.

„Одлично е, бидејќи ем сум со моите другарчиња, ем сум на плажа“, вели 10-годишниот Луз.