ВЕЖБАЈТЕ ПРЕКУ ДЕН И ПИЈТЕ МАГНЕЗИУМ НАВЕЧЕР ЗА ДОБАР СОН, ВЕЛАТ АНГЛИСКИТЕ ДОКТОРИ

Лондон, (Индипендент)

Цврстиот сон може да го подобри нивото на концентрација, да го одржува срцето здраво, да го намали стресот и да го зајакне имунолошкиот систем. Истражувањата на британските доктори покажаа дека земањето магнезиум пред спиење може да ни помогне цврсто да спиеме. Ова е првенствено поради ефектот што го има врз нашите мускули.

„Улогата на магнезиумот во релаксација на мускулите дополнително ги зајакнува неговите способности за подобрување на спиењето, кажувајќи му на вашиот нервен систем дека е време да се одморите“, објаснува д-р Наоми Њуман Беинарт.

Можете да земате магнезиум или како додаток или природно, со јадење лиснати зрна, јаткасти плодови и семки.

Капењето во купка исполнета со честички на магнезиум хлорид е добро за релаксација и витално здравје. Топлата вода ги отвора порите и ја зголемува апсорпцијата на магнезиумот.

Повеќето од нас си легнуваат навечер исцрпени и под стрес. Затоа е клучно да се оди на спиење во одредено време. Откако ќе одредите време, најдобро е да стекнете навика да ја намалите изложеноста на сина светлина и да се релаксирате без да гледате во екран.

Фото: Фрипик

Вежбањето исто така помага за подобар сон.

„Покрај тоа што е од суштинско значење за целокупното здравје, вежбањето директно влијае на вашата потреба за длабок сон во текот на ноќта. Вежбајте во текот на денот. Вежбањето во вечерните часови понекогаш може да го наруши сонот поради ослободувањето на ендорфин и адреналин“, вели д-р Линдзи Браунинг, психолог и невролог.