ДВИЖЕТЕ СЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО ЗА ДА ГИ СПРЕЧИТЕ БОЛКИТЕ, ВЕЛАТ ГЕРМАНСКИ НАУЧНИЦИ

Берлин, (ДПА)

Повеќето од нас го загрозуваме нашето здравје со долгото седење на работа, пред компјутер или на биро. Можеби сте слушнале за изреката „седењето е новото пушење“, што е поддржано од скорешното признание од медицински експерти дека долгото седење ги зголемува проблемите, како срцеви заболувања, дијабетес и рак.

„Постојат повеќе начини да го воведете движењето во вашата канцелариска рутина“, вели Натали Лоцман, амбасадор на INQA, германска иницијатива која бара работните места да бидат поздрави, помотивирачки и попривлечни за вработените.

Еден од начините е да се избегнува да се седи додека се прават некои активности.

„На пример, ако стоите додека зборувате на телефон и се наведнете да ги допирате прстите на нозете, ја спречувате појавата на болка во грбот и вратот. Доколку имате можност за излезете надвор за време на пауза, прошетајте се и истегнете се“, вели Лоцман.

Таа додава дека и работодавачот треба да обезбеди поволни услови за долгото седење да не претставува проблем.

„Канцелариската опрема треба да биде ергономска. Масите и столиците треба да можат да се поместуваат во висина, за да можат да се одморат рацете и рамениците“, вели Лоцман.