КАШКАВАЛОТ ИМА ПОСИЛЕН ВКУС КОГА СЕ ПРАВИ СО ХИП ХОП МУЗИКА, ВЕЛАТ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО БЕРН

Цирих, (ДПА)

Кашкавалот добива појак вкус кога се прави додека се слуша музика, особено хип хоп, стои во истражувањето на Универзитетот за уметност во Берн, Швајцарија.

За време на експериментот, студентите и компанијата „Каесехаус К3“ неколку месеци работеле заедно на производство на кашкавали и слушале музика.

„Производството на секој од осумте видови кашкавал беше изложено на различен стил на музика во период од шест и пол месеци. Откако беа направени, секое парче беше анализирано од професионални технолози за храна и потоа преку сензорна анализа беше оценето од кулинарски експерти, кои имаа превез на очите“, вели шефот на истражувањето Михаел Харенберг.

Резултатите беа неверојатни: кашкавалите кои беа изложени на музика имаа поинаков вкус од оние кои се работат по стандардна процедура. Притоа, кашкавалите направени додека се слушала хип хоп музика имаа „забележлив силен мирис и посилен вкус од останатите примероци“.