КРОАСАНИТЕ НА „ЖИТО ПРОМ“ ГО ДОБИЈА МЕЃУНАРОДНИОТ СЕРТИФИКАТ ИФС ЗА ВРВЕН КВАЛИТЕТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

„Жито пром“ од Гевгелија стана носител на интернационалниот сертификат ИФС (International Featured Standard), со кој се гарантираат врвен квалитет и безбедност на храната.

Овој сертификат е воведен во 2002 година од германската, француската и италијанската трговска асоцијација и е еден од главните инструменти кој овозможува извоз во земјите-членки на ЕУ.

Новиот погон на компанијата и сертификатот се поврзани со производството и извозот на кроасаните „4U“, кои сега се продаваат во Холандија, Германија, Полска, Израел, Шведска, Италија, Грција, Србија, Косово, Албанија, Црна Гора, БиХ, Бугарија и Романија. Со добивањето на IFS, дистрибуцијата ќе може да се прошири во многу други држави.

„IFS е наменет за новиот погон во ‘Жито пром‘ во кој се произведуваат кроасаните ‘4U‘. Целиот систем е насочен кон заштита на купувачите и овозможување квалитетен и безбеден производ. Со оглед на тоа дека извезуваме во голем број земји, грижата за купувачите е примарен фокус на нашата компанија“, вели Татјана Танева-Новаковска од „Жито пром“.

Оттаму велат дека работат на обезбедување на уште еден сертификат, Kosher стандардот, кој е особено значаен за да го зголемат извозот.