„НАЛЕПНИЦА“ НА ГЕОРГИ М. УНКОВСКИ НАГРАДЕН ЗА НАЈДОБАР КРАТОК ФИЛМ ВО БРУКЛИН

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
Kalina Dimitrovska appears in Sticker by Georgi M. Unkovski, an official selection of the Shorts Programs at the 2020 Sundance Film Festival. Courtesy of Sundance Institute | photo by Naum Doksevski. All photos are copyrighted and may be used by press only for the purpose of news or editorial coverage of Sundance Institute programs. Photos must be accompanied by a credit to the photographer and/or 'Courtesy of Sundance Institute.' Unauthorized use, alteration, reproduction or sale of logos and/or photos is strictly prohibited.

„Налепница“, по сценарио и режија на Георги М. Унковски, доби награда за најдобар краток филм на Филмскиот фестивал во Бруклин, соопшти Агенцијата за филм. Овој филм имаше премиера на годинашниот Санденс и доби престижна награда во Словачка.

„Налепница” ќе биде прикажан и на претстојното издание на фестивалот на кратки филмови ИнтернаБонал во Палм Спрингс (САД), што ќе се одржи од 16 до 22 јуни.

„Во снимањето филмови најчесто се инспирирам од Македонија, од Скопје, градот кој има многу голем контраст во луѓето и во начинот на живеење, како и неверојатна бирократска машинерија. Така што, овој филм е микс на еден вид потрага по среќа и искупување, но е и еден вид социјален коментар на општеството. На крајот, филмот е за љубовта помеѓу татко и ќерка“, вели Унковски.

Во продукција на „Синема футура“, филмот се снимал шест дена на повеќе локации низ Скопје. Главната улога ја игра Сашко Коцев, а во екипата се и Мони Дамевски, Џевдет Јашари, Љупчо Тодоровски-Упа, Соња Стамболџиоска, Димитрија Доксевски, Калина Димитриовска, Анастасија Аневска и Матеј Настевски.