„НАЛЕПНИЦА“ НА ГЕОРГИ УНКОВСКИ СЕ КВАЛИФИКУВАШЕ ЗА НОМИНАЦИЈА ЗА ОСКАР ЗА КРАТОК ФИЛМ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
Sashko Kocev appears in Sticker by Georgi M. Unkovski, an official selection of the Shorts Programs at the 2020 Sundance Film Festival. Courtesy of Sundance Institute | photo by Naum Doksevski. All photos are copyrighted and may be used by press only for the purpose of news or editorial coverage of Sundance Institute programs. Photos must be accompanied by a credit to the photographer and/or 'Courtesy of Sundance Institute.' Unauthorized use, alteration, reproduction or sale of logos and/or photos is strictly prohibited.

„Налепница“, краткиот филм на Георги Унковски, е прогласен за најдобар на 18. издание на меѓународниот фестивал „Ин д палас“ во Софија, со што се здоби со правото да биде номиниран за Оскар.

Осумнаесетминутниот филм ја имаше својата светска премиера на годинашниот Санденс, најголемиот американски фестивал на независен филм, точно една година по триумфот на „Медена земја“, кој потоа стигна до две номинации за оскар. Унковски е режисер и сценарист на „Налепница“.

Во продукција на „Синема футура“, филмот се снимал шест дена на повеќе локации низ Скопје. Главната улога ја игра Сашко Коцев, а во екипата се и Мони Дамевски, Џевдет Јашари, Љупчо Тодоровски-Упа, Соња Стамболџиоска, Димитрија Доксевски, Калина Димитриовска, Анастасија Аневска и Матеј Настевски.