ОХРИДСКИ НУРКАЧИ СНИМИЈА ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ ЗА МРЕСТЕЊЕТО НА ПАСТРМКИ

Охрид, (СМАРТ СДК.МК)

Документарниот филм Танцот со пастрмките” имаше своја промоција во Охрид. Се снимаше на длабочина од два до 15 метри, а имаше и доста нурнувања до 40 метри длабочина, вели инструкторот по нуркање Милутин Секулоски од Центарот за нуркање „Амфора” од Охрид.

„Документарниот филм е сниман во текот на декември, јануари и февруари, во период кога охридската пастрмка доаѓа во плитки води за да се мрести. Снимени се повеќе од 50 часови материјал и над 300 подводни фотографии“, откри Секулоски.

Нуркањата биле изведени во екстремни и ноќни услови, при температура на водата од 6-7 Целзиусови степени, во присуство на планктон, струења и заматена и разбранета вода.

„За да се направи добар снимен материјал, потребно е големо искуство во нуркање, стабилност при снимање и да се познаваат навиките на пастрмката и местата на кои што се мрести“, додаде Секулоски.

Д. ЧУБРИЌ