ПАЛЕСТИНСКИОТ ФИЛМ „РЕШЕТКИ“ НАЈДОБАР НА МОБИЛ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ, МЕЃУ 1.000 ПРИЈАВИ НЕМАЛО НИЕДЕН МАКЕДОНСКИ ФИЛМ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

„Решетки“ на младиот палестински режисер Валед Зеданеј ја доби наградата за најдобар филм „Ратка Илиевска-Лале“, што ја доделува Мобил филм фестивал, специјализиран за филмови снимени со мобилен телефон. Фестивалот годинава се одржа само онлајн, а 90-ина филмови беа бесплатно достапни на платформата Cinesquare.

За наградите на фестивалот одлучи тричлено жири во состав Карл Бардош, Горан Наумовски и Златко Ѓелевски.

„Филмот ‘Решетки’ носи силна порака во себе и успева да опише еден апстрактен поим како што е демократија“, стои во образложението на жирито.

Наградата за најинвентивен филм ја доби „2040“ на Русинката Надин Алјекина, а за најдобра оригинална идеја „Odd One Out“ на Ендрју Роб од Австралија. Специјално признание доби „Спијам малку и сонувам многу“ од Паоло Сантамарија од Италија.

Од Фестивалот велат дека пристигнале повеќе од 1.000 филмови, но меѓу нив немало ниеден македонски. Мобил филм фестивал го организира продуцентската куќа „КТ-Филм и медиа“ од Битола, а е поддржан од Министерството за култура и Град Скопје.