ЗАТВОРЕНИ НАД 40.000 КИНА ВО САД, ОТКАЖАНА И ПРЕМИЕРАТА НА „БЛЕК ВИДОУ“

Њујорк, (АП)

Досега невидени рестриктивни мерки доведоа до затворање на 40.000 кина низ САД, што го натера Холивуд да откажува премиери на нови филмови.

Планираните премиери за март и април се веќе одложени, но „Волт Дизни“ ги откажа и сите нови изданија за мај, што ќе го опфати и долгоочекуваниот „Блек Видоу“ со Скарлет Јохансон.

Големите киноланци се обидоа да останат отворени и покрај најавите од Холивуд дека ќе бидат одложени сите планирани премиери и препораките да се одржува социјална дистанца, но Доналд Трамп во понеделникот ги забрани сите собири со повеќе од 100 луѓе за да се спречи ширењето на коронавирусот. „Еј-Ем-Си“, најголемиот ланец на кина во САД, вчера објави дека ги затвора сите свои сали, што ќе трае од шест до 12 недели.

„Волт Дизни“ и дефинитивно ја одложи премиерата на „Блек Видоу“, што беше закажана за 1 мај, исто како и на „Дејвид Коперфилд“.

Киносалите се затворени и во најголемиот дел од Европа, исто како и во Кина и Индија, со што филмската индустрија е една од најпогодените од пандемијата на коронавирусот. Се проценува дека загубите би можеле да бидат 20 милијарди долари.