ФРАНЦИЈА ГО СЛАВИ РАЃАЊЕТО НА ПРВИТЕ ПАНДИ БЛИЗНАЦИ

Париз, (АФП)

Голема панда роди близнаци во зоолошка градина во централна Франција, што беше опишано како исклучителен настан. Мечињата на Хуан Хуан тежат само 149 и 129 грама.

„Тие се многу слатки, розеви и дебелки“, соопшти зоолошката градина „Бовел“ во Сен-Ењан.

Познато е дека пандите многу тешко се размножуваат, како во природа, така и во заробеништво, но Хуан Хуан, која е позајмена од Кина, веќе беше мајка на тригодишната Јуан Менг, првата панда родена во Франција.

„Целата зоолошка градина беше возбудена откако Хуан Хуан и нејзиниот партнер Јуан Зи успеаја да остварат контакт осум пати во еден викенд во март. Ветеринарите извршија и вештачко оплодување, за секој случај“, кажаа од градината.

Минатиот месец, Кина ги тргна големите панди од листата загрозени животни откако нивниот број во дивина достигна до 1.800.