ТРЕТИНА ОД ПОВРШИНАТА НА СТОКХОЛМ Е ЗЕЛЕНА, ОД ОСУМТЕ НАЈЕКОЛОШКИ ГРАДОВИ ВО СВЕТОТ, ПОЛОВИНА СЕ ВО СКАНДИНАВИЈА

Шведска, (Би-Би-Си)

Главниот град на Норвешка, Осло, се смета за еден од најзелените градови во светот. Опкружен е со шумски ридови и езера. Од 454 квадратни километри вкупна површина, 242 квадратни километри се покриени со густа шума. Всушност, две третини од Осло се заштитени подрачја. Построгите еколошки закони во градот ги штитат неговите природни ресурси и убавина.

Хелсинки, главниот град на Финска, е еден од најпогодните градови за живеење во Европа. Овој град се состои од повеќе од 310 острови. Некои од овие острови се познати по живописните песочни плажи. Планот на владата за изградба на паркови за ветерна енергија на брегот укажува на подобро управување со енергијата во градот.

Хелсинки е познат и по високото ниво на процеси на рециклирање.

Хелсинки, главниот град на Финска, е еден од најпогодните градови за живеење во Европа (Фото: Гети)

Високото ниво на рециклирање е главната причина за растот на Сан Франциско како еден од најзелените градови во САД. Во градот во 2007 година се забранети и небиоразградливите пластични кеси.

Половина од Лондон е зелен, има 14.164 хектари зелени површини. Во ова спаѓаат паркови, живеалишта за диви животни, природни резервати и градини. Овие зелени површини помагат градот да не е загаден и да има подобар квалитет на воздухот.

Градот Куритиба во јужен Бразил има 12 декари зелена површина на 1.000 жители. Има вкупно 400 квадратни километри зелени површини. Во популарната ботаничка градина има повеќе од 350.000 видови растенија.

Живописниот град Стокхолм е посветен на зеленото живеење и чистотата.

Градот Куритиба во јужен Бразил има 12 декари зелена површина на 1000 жители (Фото: Гети)

Стокхолм зафаќа површина од 6.519 квадратни километри и една од третина од неговата површина е зелена површина. Градот има вкупно 12 големи паркови. Стокхолм, исто така, има визија да го ослободи градот од фосилни горива до 2050 година.

Велосипедизмот е составен дел на Амстердам со децении. Тоа е најчестиот начин на превоз во градот, кој има повеќе велосипеди од неговото население. Градските власти на Амстердам започнаа посебен проект наречен „Амстердам-паметен град“ во 2009. Главната цел на овој проект е да се намали емисијата на јаглероден диоксид и да се заштеди енергија. За постигнување на оваа цел, властите поттикнуваат рециклирање на отпадоци, инсталација на соларни панели, користење на електрични автомобили и автобуси и повеќе велосипедски патеки.

Постојат повеќе од 100 центри за изнајмување велосипеди низ Копенхаген (Фото: Гети)

Со километарски долги велосипедски патеки, данската престолнина Копенхаген е еден од најдобрите градови за велосипеди во светот. Половина од жителите избираат велосипед наместо автомобил. Како резултат на љубовта на Данците кон возењето велосипед, градот има многу ниско ниво на емисија на јаглероден диоксид. Постојат повеќе од 100 центри за изнајмување велосипеди низ Копенхаген.