УМЕТНИЦАТА ЕЛИЗАБЕТА МИТРЕВА ЌЕ ПОДАРИ 60 ДЕЛА НА НЕКОЛКУ УСТАНОВИ ЗА ДЕЦА ВО ШТИП

Штип, (СМАРТ СДК.МК)

Самостојната изложба на уметницата Елизабета Митрева во Штип, што се отвора денеска во 12 часот, ќе биде посветена на Детското одделение при Клиничката болница, Државното средно училиште за образование и рехабилитација, Центарот за деца со телесна и интелектуална попреченост, Дневниот центар за деца со аутизам и на Мал групен дом за деца без родители во Штип.

Изложбата насловена „Бакнати деца“ ќе се отвори во уметничката галерија „Безистен“, а по нејзиното завршување, 60 уметнички дела од вкупно 85 ќе бидат подарени на спомнатите установи. Останатите остануваат за некоја друга хуманитарна активност во наредниот период.

„Ова е моја трета самостојна изложба во Штип. Тоа се слики главно во акварел и масло изработени под скопското Кале и охридското поднебје. Децата и бакнежот се моја непресушна инспирација. Првата изложба ми беше на тема ‘Бакнато време’, втората ‘Бакнати порти’ и сега ‘Бакнати деца’. Наредната што веќе ја подготвувам ќе биде ‘Бакнато небо’“, вели Митрева.

Таа е редовна професорка на Факултетот за туризам при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, а живее во Скопје.

„Преку моите слики ја прикажувам вистината за детскиот свет, но и тагата и самотијата на децата во услови на ковид. Детскиот живот е мистична приказна што тешко може да се чуе. Децата секогаш ќе ми бидат неоткриена вистина“, вели Митрева.

Т. ЈОВАНОВСКИ