АУДИО КНИГИТЕ ЈА ЗГОЛЕМУВААТ ФАНТАЗИЈАТА ПОВЕЌЕ ОД ТЕЛЕВИЗИЈАТА И ФИЛМОТ

Лондон, (Индипендент)

Аудио книгите предизвикуваат посилна емоционална реакција кај луѓето отколку телевизијата и филмот, стои во новата студија на катедрата за експериментална психологија на Универзитетот во Лондон.

Новото истражување вели дека тоа предизвикува физиолошки промени, вклучувајќи зголемување на срцевите отчукувања и топлина што се шири низ целото тело.

За време на експериментот, научниците им дале на 103 учесници од различни возрасти да слушаат различни книги и ги споредија нивните одговори со тоа како се чувствувале кога ја гледале истата сцена во филмска или ТВ-адаптација.

Истражувачите откриле дека емоционалната реакција била посилна кога испитаниците слушале аудио книги отколку кога гледале визуелни приказни. Но, самите учесници дури и не сфатиле дека нивните реакции биле толку силни.

„Срцевиот ритам им беше побрз за две отчукувања во минута кога слушаа аудио книги. Нивните тела беа потопли за два степени, а кожата им беше понаелектризирана отколку кога гледаа визуелни слики“, велат од Универзитетот.

Сè уште не е конечно јасно зошто аудио книгите успеваат толку силно да влијаат на луѓето. Но, психолозите велат дека тоа е затоа што слушањето книги предизвикува поголема фантазија и ги охрабрува да учествуваат во замислувањето на приказната.