ДЕЦАТА УЧАТ И СИ ИГРААТ СО РОБОТИ ВО ГРАДИНКИТЕ ВО СЕУЛ ЗА ДА СЕ ПОДГОТВАТ ЗА ИДНИНАТА

Сеул, (АФП)

Сеул почна да тестира мали работи како помош при учењето во градинките, со цел новите генерации да се подготват за високотехнолошката иднина.

Роботите „алфа мини“ се високи само 25 сантиметри и знаат да танцуваат, пеат, раскажуваат приказни и кунг фу потези, додека децата ги имитираат нивните движења.

„Роботите ја помагаат креативноста на децата“, вели воспитувачот Бјун Сео-јун.

Очите на роботите трепкаат и намигнуваат, а на шлемот имаат камера која снима фотографии што веднаш се појавуваат на таблет.

„Во иднина ќе биде многу важно да се знае како да се ракува со вештачка интелигенција и слични алатки“, вели Хан Донг-сонг од одделот за деца во владата на Сеул, која го спроведува овој пилот-проект.

Роботите се тестираат во 300 претшколски установи, при што владата ја препорачува програмата за децата од три до пет години.