„ДОНАЛД“ НА ЛИСТАТА НА НАЈЛОШИ ЛОЗИНКИ ЗА 2018

Њујорк, (Индипендент)

Софтверската компанија „СплешДата“ ја објави листата со 25 најлоши лозинки за 2018 година, меѓу кои за првпат се појавува „доналд“.

Веќе стандардно најлошите пасворди како „123456“ и „password“ и годинава се на првите две места, но изненадување е појавувањето на лозинката „доналд“. Не „трамп“ или „трамп1“, туку само „доналд“.

На списокот се и лозинки како „чарли“, „аа123456“, „666666“, „принцеза“ и, најнекреативната меѓу нив, „111111“.

Директорот на „СплешДата“, Морган Слеин, вели дека имиња на славни личности, спортски клубови и ознаки од поп културата често се наоѓаат меѓу шифрите, што го олеснува пробивот на хакерите.

„Извинете господине претседател, но ова не се лажни вести. Користењето на вашето име како лозинка е опасна одлука“, вели Слеин.