НАПУШТЕНИОТ МУЗЕЈ НА ЕНВЕР ХОЏА ВО ТИРАНА СЕ ПРЕТВОРА МЛАДИНСКИ ЕДУКАТИВЕН ЦЕНТАР

Тирана, (АП)

„Фараонското“ здание во центарот на Тирана изградено како посмртен музеј за комунистичкиот лидер Енвер Хоџа ќе биде претворено во младински едукативно-уметнички центар. Премиерот Еди Рама го означи почетокот на градежните работи, кои треба радикално да ја изменат напуштената структура од 17.000 квадратни метри.

За таа цел е ангажирана фирма од Ротердам, која ќе го трансформира музејот во 18 хали во кои ќе се организираат воншколски програми за дизајн, роботика и информатички технологии за тинејџери.

Познат како Пирамида, необичниот објект се наоѓа веднаш до главниот владин комплекс во Тирана и беше изграден во 1988 година како музеј за Енвер Хоџа. Тој беше дизајниран од неговите ќерка и зет, и двајцата архитекти. По падот на комунизмот во 1990, во музејот имаше културен центар, ТВ-станица, канцеларии, продавници, па дури и ноќен клуб.