НОРВЕШКА ЈА ИМА НАЈВИСОКАТА ДРВЕНА ЗГРАДА НА СВЕТОТ

Осло, (Дезин)

„Мјесторнет“ во Брумундал, Норвешка, е прогласена за највисока дрвена зграда на светот од Советот за високи згради и урбано живеење.

Зградата висока 85,4 метри е изградена со Си-Ел-Ти, пионерски материјал што им овозможува на архитектите да градат високи згради од одржливо дрво. Специјалистот за дрвен материјал Мелвен Лимитер ја постави структурата на зградата и дури и шините на лифтовите се изработени од Си-Ел-Ти.

Зградата има апартмани, хотел, базен, канцеларии и ресторан (Фото: Дезин)

„Мјесторнет“ ја презема титулата од 53 метри високата зграда „Брок комонс толвуд“ во Ванкувер, која има структура од дрво и бетон. „Трит“ во Берген, Норвешка, е 49 метри висока.

Трета највисока зграда во земјата, таа е дизајн на норвешката фирма „Voll Arkitekter“ и содржи апартмани, хотел, базен, канцеларии и ресторан.