„БУГАТИ“ ГО ПРЕТСТАВИ „ДИВО“ ОД ПЕТ МИЛИОНИ ЕВРА И ВЕДНАШ ГО РАСПРОДАДЕ

Лос Анџелес, (Бизнис инсајдер)

„Бугати“ конечно го покажа својот нов суперспортски автомобил „диво“, чија цена ќе биде пет милиони евра. Именуван според поранешниот француски тркач Алберт Диво, ова е модел кој треба да ја однесе француската компанија во иднината.

„Сè до денес, модерно „бугати“ претставува совршен баланс помеѓу високи перформанси, извонредна динамика и луксузен комфор“, изјави претседателот на „Бугати“, Штефан Винкелман.

Во споредба со двојно поевтиниот „широн“, „диво“ многу повеќе се фокусира на возачката динамика. Овој хиперавтомобил е полесен за 35 килограми, а неговата аеродинамика генерира дополнителни 90 килограми потисна сила.

Од друга страна, „диво“ и „широн“ го делат квад турбо В16 моторот, кој развива 1.500 коњски сили, при што максималната брзина е ограничена на 380 километри на час. Компанијата не објави колку секунди ќе му требаат до „стотка“.

Иако неговата почетна цена е пет милиони евра, сите 40 примероци однапред се продадени.