ЛИСАБОН НАПРАВИ УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА ОД НАСЕЛБА ПОЗНАТА ПО КРИМИНАЛ (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Лисабон, (Гардијан)

Градските власти на Лисабон во 2014 одлучија да го подобрат имиџот на населбата Кинда до Моко, позната по криминал и невработеност, па поканија португалски и странски уметници да насликаат мурали. Таа денес е позната како „најголема галерија на отворено во Европа“.

Според властите, откако биле насликани муралите, воведена е редовна автобуска линија, се зголемил бројот на културни настани, а се намалила стапката на криминал.

Фото: Гети