ВО САУДИСКА АРАБИЈА НАПРАВЕН НАЈГОЛЕМИОТ КАЛЕИДОСКОП НА СВЕТОТ (ВИДЕО)

Ријад, (Дезин)

Архитектонското студио „Стјуфиш“ го изгради она што го нарече најголемиот калеидоскоп на светот, инсталација со огледала во која постојано се менуваат слики на Саудиска Арабија. Долг 40 и висок шест метри, калеидоскопот беше поставен на технолошката конференција LEAP во Ријад и на посетителите им овозможи прошетка низ тридимензионално искуство.

Наречен LEAPscape, калеидоскопот беше направен од ЛЕД-плочки, на кои се прикажуваа пејзажите на Саудиска Арабија и од затегната огледална фолија, која овозможи доживување без искривувања и визуелни прекини. Токму поради користењето на фолија, место стакло или челик, инсталацијата беше многу лесна и тежеше само 15 килограми.