ЌЕ СЕ ПРОДАВА РЕДОК ЦРН ДИЈАМАНТ, СЕ ВЕРУВА ДЕКА ИМА ВОНЗЕМСКО ПОТЕКЛО

Дубаи, (АП)

Аукциската куќа „Сотбис“ ќе стави на продажба црн дијамант, за кој се вели дека не потекнува од овој свет. Наречен Енигма, овој редок скапоцен камен има 555,55 карати и ќе биде изложен во Дубаи и Лос Анџелес, пред да се најде на аукција во Лондон следниот месец. „Сотбис“ очекува да се продаде за најмалку 6,8 милиони долари.

„Формата на дијамантот е заснована врз блискоисточната амајлија хамса, која има облик на човечка дланка и служи за заштита“, изјави Софи Стивенс, специјалистка за накит во „Сотбис“ во Дубаи, додавајќи дека веројатно потекнува од вселената.

Црните дијаманти, познати и како карбонадо, се многу ретки и во природата се наоѓаат само во Бразил и средна Африка. Теоријата за нивното космичко потекло е заснована врз нивните јаглеродни изотопи и високата содржина на водород.